Skip to content
Home | News | Ο Μποντιντάρμα (Bodhidharma) 菩提达摩

Ο Μποντιντάρμα (Bodhidharma) 菩提达摩

Ο Μποντιντάρμα (Bodhidharma) ήταν ο 28ος πατριάρχης του Ινδικού Βουδισμού και θεωρείται ο πατέρας του Κινεζικού Βουδισμού που στην Κίνα αποκαλείται Τσαν Τζούνγκ 禅宗 (Chán Zōng).
 
Το όνομά του στα κινέζικα ήταν Που Τι Τα Μο 菩提达摩 (Pú Tí Dá Mó) ή Τα Μο 达摩 (Dá Mó). Στα γιαπωνέζικα γνωστός ως Νταρούμα (Daruma).
 
Μετά από χρόνια διαλογισμού στο μοναστήρι Σαολίν, ο Μποντιντάρμα ίδρυσε τη φιλοσοφία του βουδισμού Τσαν 禅 (Chan) ή ή αλλιώς “Ζεν” όπως αποκαλείται ευρέως (στα Ιαπωνικά).
 
Η παραδοσιακή διδασκαλία και φιλοσοφία που προέρχεται από αυτόν, ονομάζεται Τζιάο Γουέι Πιέ Τσουαν, Μπου Λιν Γουέν Τσι, Τσι Τζιν Ζεν Τσιν, Τζιέν Τσιν Τσιέν Φο (Jiao Wai Bie Quan, Bu Lin Wen Qi, Qi Jin Ren Chin, Jian Chin Chien Fo) που σημαίνει “να μην περαστεί σε κανέναν έξω από το ναό, η θρησκεία και η διδασκαλία η οποία δεν πρέπει να καταγραφεί αλλά να περαστεί απ’ ευθείας στον ανθρώπινο νου, ώστε να βελτιώσει την προσωπικότητα αυτού που τη δέχεται και τελικά να τον οδηγήσει στη φώτιση”.

Η πρώιμη ζωή του Μποντιντάρμα στην Ινδία

Στην Ινδία ο Βασιλιάς Σιμχαβάρμαν सिम्हा वर्मन (σανσ.: Simhā Varman), ανήκε στην εκλεκτή γενιάΚσατρίγια Βάρνα क्षत्रिय वर्ण  (Kṣatriya Varṇa) της πόλης Καντσίπουραμ কাঞ্চিপুরম (Kāñcipuram) πρωτεύουσα του Βασιλείου Παλάβα पल्लव (Pallava). Απέκτησε τον τρίτο του γιο την Κυριακή στις 4 Νοεμβρίου του 395 μ.Χ. και του έδωσε το όνομα Μποντιτάρα (Bodhitāra). Ο Σιμχαβάρμαν ήταν αφοσιωμένος Βουδιστής και χειριζόταν τις υποθέσεις της πολιτείας σύμφωνα με τις διδασκαλίες του Βούδα. Αποδείκνυε την αφοσίωση του στο Βούδα κάνοντας ευσεβείς πράξεις όπως το χτίσιμο βουδιστικών ναών και την τύπωση βουδιστικών γραφών. Παρότρυνε επίσης το λαό του να ασκεί τα διδάγματα του Βούδα. Η γυναίκα του, η βασίλισσα, δώριζε συνεχώς φαγητό και ρούχα στους φτωχούς. Όλες οι προσπάθειες τους συνέβαλαν ώστε να υπάρχει ειρήνη και ευημερία στο βασίλειο.

Εκείνη την εποχή ο Πραζνατάρα, κιν.:般若多罗 (Bō Rě Duō Luō), ο 27ος πατριάρχης του Ινδικού Βουδισμού, ταξίδευε σε διάφορα μέρη τηs Ινδίας κηρύσσοντας τις διδασκαλίες του Βούδα και μία μέρα ενώ ο Μποντιτάρα ήταν ακόμα μικρό παιδί, έφτασε στο βασίλειο Παλάβα. Ο Βασιλιάς τον υποδέχτηκε θερμά στο παλάτι. Του προσέφερε πολλά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους και ετοίμασε ένα υπέροχο συμπόσιο. Μετά το γεύμα ο βασιλιάς ζήτησε από τον Πραζνατάρα να μιλήσει στην αυλή του.

Ο μοναχός τοποθέτησε κάτω όλα τα κοσμήματα που του είχε δώσει ο βασιλιάς και ρώτησε το κοινό μήπως γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάτι πολυτιμότερο από αυτά τα κοσμήματα.

 

Πρώτος μίλησε ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά, ο Βιτιμιρατάρα (Vitimiratara). «Αξιότιμε δάσκαλε, ο προπάππους μου αγόρασε αυτό το κομμάτι νεφρίτη, με δέκα κάστρα. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι το πράγμα με τη μεγαλύτερη αξία.»

Ο δεύτερος γιος του ο Πουνιατάρα (Punyatara) είπε στη συνέχεια. «Αυτά τα κοσμήματα αγοράστηκαν από πάρα πολύ μακριά. Ορισμένοι άνθρωποι ήθελαν να ανταλλάξουν ακόμα και τα σπίτια τους με αυτά. Επομένως έχουν πολύ μεγάλη αξία.» Πολλοί αξιωματούχοι συμφώνησαν με τις απόψεις των δύο πριγκίπων.

Ύστερα ακολούθησαν τα λόγια του μικρότερου. «Το πιο πολύτιμο πράγμα είναι οι διδασκαλίες του Βούδα. Αυτά τα κοσμήματα έχουν αξία επειδή είναι σπάνια και είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά όταν μας πάρει ο θάνατος δεν είναι πια δικά μας. Οι διδασκαλίες του Βούδα όμως δεν αποτελούν μονάχα μία μικρή βοήθεια στη ζωή μας, αλλά μπορούν οδηγήσουν στην απελευθέρωση μας από τον κύκλο της μετεμψύχωσης και του θανάτου, έτσι ώστε τελικά να οδηγηθούμε στην κατάσταση του Βούδα.»

Όλοι από το κοινό έμειναν άφωνοι από τα λόγια του νεαρού πρίγκιπα. Ο Πραζνατάρα κατάλαβε αμέσως ότι αυτός ο διαπρεπής νέος επρόκειτο να γίνει ο επόμενος πατριάρχης. Λίγο αργότερα καθώς ο Πραζνατάρα και ο νέος Μποντιτάρα μιλούσαν για τους κήπους του παλατιού, ο γηραιός δάσκαλος βρήκε την κατάλληλη στιγμή να κάνει μερικές ερωτήσεις στον αξιόλογο νέο.

«Μπορείς να μου πεις νεαρέ τι από όλα τα πράγματα είναι πιο όμορφο;» Ο νεαρός πρίγκιπας απάντησε: «Αυτό που είναι το πιο όμορφο από όλα τα πράγματα δεν έχει γεννηθεί ακόμα.» Ο Πραζνατάρα αφού κοίταξε για λίγη ώρα τον νέο συνέχισε: «Ποιο από όλα τα πράγματα είναι το υψηλότερο;» Ο νεαρός πρίγκιπας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη. «Η αληθινή φύση είναι η υψηλότερη.»

Και αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση του δασκάλου στο νέο. Πάμε τώρα είναι ώρα να γυρίσουμε πίσω, του είπε κρατώντας τη μακριά γενειάδα του. Καθώς γύριζαν πίσω, ο Πραζνατάρα ρώτησε το βασιλιά αν θα μπορούσε να ανταλλάξει τα δώρα και τις πλούσιες προσφορές του, αφήνοντάς τον να πάρει το νεαρό πρίγκιπα ως μαθητή του. Με μεγάλη ευχαρίστηση και περηφάνια ο βασιλιάς δέχτηκε και σε λίγες μέρες έδωσε το γιο του στο νέο του πατέρα.

Λίγο καιρό αργότερα ο βασιλιάς πέθανε. Ενώ όλοι θρηνούσαν, ο Μποντιτάρα κάθισε μπροστά στο φέρετρο του πατέρα του για επτά ημέρες. Όταν τελείωσαν οι τελετές και η ταφή, ο Μποντιτάρα γύρισε στον Πραντζατάρα και του ζήτησε να τον αναγνωρίσει. Ο καιρός είχε φτάσει και ο Πραντζατάρα χειροτόνησε τον πρίγκιπα. Μετά από την χειροτόνηση ο Μποντιτάρα έμεινε μαζί με τον Πραζνατάρα και δέχτηκε ολόκληρη τη διδασκαλία.

Αφού διδάχτηκε τις διδασκαλίες ο Μποντιτάρα έφτασε στην υπέρτατη ενόραση. Ο Πραζνατάρα του είπε: «Κατέχεις βαθιά σοφία όλων των αρχών της Ντάρμα, η οποία αποτελεί ολοκληρωμένη γνώση. Σε ονομάζω Μποντιντάρμα, Μπόντι για την αλήθεια και Ντάρμα για τις διδασκαλίες.»

O Μποντιντάρμα ή Τα Μο 达摩 (Dá Mó) όπως ονομάστηκε αργότερα από τους Κινέζους, χρίστηκε κληρονόμος της 28ης γενιάς του Μαχα Κασγιάπα, κιν.: 巴利语 (Ba Lì Yǔ), διάδοχος του βούδα Σάκια Μούνι ή στην κινεζική Σι Τζιά Μου Νι 释迦牟尼佛 (Shì Jiā Móu Ní Fó), κερδίζοντας το μανδύα του πατριάρχη της σχολής Ντυάνα “διαλογισμός”, στην Κινεζική Τσαν 禅 (Chán) και στην Ιαπωνική Ζεν (Zen).

Ο Μποντιντάρμα γονάτισε και ρώτησε κλαίγοντας τον δάσκαλο που να πάει για να επιτελέσει το έργο του. Ο Πραζνατάρα απάντησε ότι Θα πρέπει να μείνει στη νότια Ινδία για κάποιο διάστημα. Πρέπει να περάσουν 67 χρόνια και μετά να ταξιδέψει στην Κίνα για να διδάξει την αξία της άριστης ικανότητας. Ο Μποντιντάρμα απόρησε. Θα ζω τότε; Πώς θα γινόταν να αναγνωρίσει εκείνους που θα δέχονταν την διδασκαλία; Δεν θα ήταν πιθανή η εμφάνιση προβλημάτων στη χώρα τα επόμενα χρόνια; Ο Πραζνατάρα του είπε κλείνοντας τα μάτια του. «Θα υπάρξουν αμέτρητοι άνθρωποι οι οποίοι θα αφυπνιστούν από τις διδασκαλίες σου στη χώρα που θα διδάξεις. Παρόλο που θα υπάρξουν προβλήματα, θα πρέπει να παραμείνεις όπως είσαι ταπεινός. Μόλις φτάσεις στην Κίνα μην ψάξεις στα νότια μέρη, γιατί εκεί οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για δουλειές που αποφέρουν πλούτο και δεν έχουν συναίσθηση της ουσίας της διδασκαλίας.»

Στη συνέχεια ο δάσκαλος απάγγειλε στον Μποντιντάρμα μία στροφή από τη διδασκαλία

Εκεί που θα διασχίσεις το ρυάκι
και θα συναντήσεις τπρόβατο,
μόνος και χωρίς παύση
να διασχίσεις τα σκούρα τα νερά.
Κάτω από τον ήλιο να έχεις την ευγένεια δύο ζώων
του ελέφαντα και του άλογου.
Δύο δεντράκια Κασσίες θα ανθούν για πάντα.
Πρέπει να φτάσεις στο δάσος,
γιατί εκεί θα φτάσεις στην κατάσταση του Βούδα.
Η Κίνα είναι τεράστια όμως δεν υπάρχει άλλος τρόπος
να βρεις αυτούς που θα ακολουθήσουν το μονοπάτι σου.
Ένας χρυσός πετεινός μπορεί να πάρει ένα σπόρο στάρι
και με αυτόν να θρέψει όλες τις φυλές του κόσμου.

Ο Μποντιντάρμα έμεινε κοντά στον σεβάσμιο Πραζνατάρα 40 χρόνια. Όταν έφυγε ο δάσκαλος του στις 16 Δεκεμβρίου του 457 μ.Χ., ο Μποντιντάρμα άρχισε να διδάσκει παντού και απέκτησε σεβασμό σε όλη τη χώρα. Από τη μέση ηλικία θεωρήθηκε ένας βουδιστής δάσκαλος και ολοκληρωμένος πολεμιστής Κσαστρίγια (Ksatriya). Η ρίζα της πολεμικής κατάρτισής του ήταν Βαζραμούστι (Vajramushti) και Καλαριπαγιάτ (Kalarippayat).

Ο Μποντιντάρμα προετοιμάζεται για την Ανατολή

Ενώ ήταν ακόμα στην Ινδία, ο πατριάρχης Μποντιντάρμα έστειλε στην Κίνα δύο από τους μαθητές του, τον Φο Το (Fo To) και τον Γε Σε (Yeh She) για να διαδώσουν το δρόμο της «αιφνίδιας φώτισης». Εκεί δεν τους μιλούσε κανείς, ούτε καν οι Κινέζοι μοναχοί. Έτσι πήγαν στο Βουνό Λου (Lu Shan) όπου συνάντησαν τον αξιότιμο δάσκαλο Γιουάν Κουνγκ (Yuan Gong), ο οποίος ήταν ο μόνος που έκανε λόγο για την φύση της κενότητας του πνεύματος.
 
Ο Αξιότιμος Γιουάν ρώτησε τους δύο μοναχούς: «Τι είναι αυτή η Ντάρμα που διδάσκετε, που τους αφήνει όλους αδιάφορους και τους κάνει να φέρονται με ασέβεια απέναντι σας;» Οι δύο μοναχοί δεν ήξεραν πολύ καλά την Κινεζική και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν και με χειρονομίες. Έτσι σήκωσαν τα χέρια τους εννοώντας. «Κοίτα το χέρι σχηματίζει τη γροθιά (γραφή) και η γροθιά σχηματίζει το χέρι. Δεν είναι πραγματικά γρήγορο και επομένως θαυμαστό;» Ο Σεβαστός Γιουάν συμφώνησε κάνοντας νεύμα με το κεφάλι του. «Η διαφώτιση και η ισορροπία είναι το ίδιο γρήγορες», συνέχισαν.
 
Από εκείνη τη στιγμή ο δάσκαλος Γιουάν δέχτηκε τη Φώτιση γνωρίζοντας πρώτα απ’ όλα, ότι η φώτιση και η γαλήνη δεν διαφέρουν μεταξύ τους, αφού η φώτιση είναι γαλήνη και η γαλήνη φώτιση.
 
Ο δάσκαλος Γιουάν έκανε δωρεές στους δύο μοναχούς γονατίζοντας και κλαίγοντας μπροστά τους. Οι δύο Ινδοί μοναχοί χαμογέλασαν και υποκλίθηκαν στον Γιουάν γονατίζοντας μπροστά του και σε αυτή τη στάση έφτασαν σε κατάσταση Νιρβάνα. Οι τάφοι τους είναι ακόμα στο Βουνό Λου.

Άφιξη του Μποντιντάρμα στην Κίνα

Πέρασαν εξήντα χρόνια μέχρι να δει ο Μποντιντάρμα ρίζες της διδασκαλίας. Όταν οι μεγάλες διδασκαλίες του Βουδισμού είχαν ωριμάσει στην Κίνα, χωρίς να διστάσει λόγω της μεγάλης ηλικίας του, της μεγάλης απόστασης και της δυσκολίας του ταξιδιού, αποφάσισε να διαδώσει τη διδασκαλία στην Κίνα όπως όρισε ο δάσκαλος του.
 
Πριν φύγει επισκέφτηκε τον βασιλιά του Βασιλείου Παλάβα λέγοντάς του αυτό: «Αφεθείτε εξολοκλήρου στον Βούδα και ωφελείστε έτσι το λαό. Έφτασε για μένα η ώρα να πάω στην Κίνα. Όταν ολοκληρωθεί εκεί η δουλειά μου θα επιστρέψω.»
 
Ο βασιλιάς απάντησε έντονα λέγοντάς του: «Όταν ολοκληρωθεί η δουλειά σου στην Κίνα να μην ξεχάσεις την χώρα που γεννήθηκες και να επιστρέψεις σε εμάς». Χωρίς να υπάρχει λόγος να αλλάξει την απόφαση του γέρου τον συνόδευσε στο λιμάνι και παρακολούθησε την αναχώρησή του. Ο μεγάλος δάσκαλος έφυγε με πλοίο από το λιμάνι Μαχαμπαλιπούραμ.
 
Τρία χρόνια διήρκησε το ταξίδι ως στην Κίνα. Μετά από πολλές δυσκολίες έφτασε στο Κουάνγκ Τσόου (Guang Zhou) της Καντόνα στις 21 Σεπτεμβρίου του 527 μ.Χ. Ο Σάο Γιάνγκ (Shao Yang), ο τοπικός ανώτερος αξιωματούχος τον καλωσόρισε με τιμές. 
 
Οι Κινέζοι των αποκαλούσανε με το κινέζικο μοναχικό όνομα Που Τι Τα Μο 菩提达摩 (Pu Ti Da Mo) ή Τα Μο 达摩 (Da Μo)…

Η συνάντηση του Μποντιντάρμα με τον Αυτοκράτορα

Για τον κινέζικο λαό, ο Τα Μο ήταν ένας βάρβαρος εξαιτίας του ακατανόητου τρόπου που μιλούσε. Τα μικρά παιδιά φοβούνταν τα μακριά γένια του και τον απέφευγαν. Οι μεγαλύτεροι τον φοβόντουσαν σαν να ήταν απαγωγέας ή κοινός κακοποιός και συμβούλευαν τα παιδιά τους να μην τον πλησιάζουν.
 
Παρ’ όλα αυτά είχε τόση φήμη ώστε ο Κινέζος αυτοκράτορας Γου Ντι 梁武帝 (Wu Di) της δυναστείας Λιάνγκ 梁朝 (Liang 502 – 557μ.Χ.), θερμός υποστηρικτής του Βουδισμού, τον προσκάλεσε στην πρωτεύουα να διδάξει. Ο τιμημένος Μποντιντάρμα έφτασε στην Τζιάνγκ Κανγκ (Jian Kang) – σημερινό Ναν Τζινγκ 南京 (Nan Jing) – την 1η Οκτωβρίου όπου και είχε ακρόαση από τον αυτοκράτορα. O αυτοκράτορας Γου Ντι ήταν αφοσιωμένος στο Βουδισμό και συχνά φορούσε βουδιστικά ενδύματα, ήταν χορτοφάγος και έψελνε βουδιστικές προσευχές. Παρ’ όλα αυτά, ήταν περήφανος για την μεγάλη υποστήριξη του στο Βουδισμό μέσα στο βασίλειό του.
 
Υπερήφανος για τις γνώσεις του στο Βουδισμό και τις συνεισφορές του, ρώτησε τον σοφό. «Από τότε που ανέβηκα στο θρόνο, έχω χτίσει πολλούς ναούς, έχω δημοσιεύσει αμέτρητες γραφές και έχω υποστηρίξει αναρίθμητους μοναχούς και καλόγριες. Πόσο μεγάλη είναι η προσφορά μου για όλα αυτά που έχω κάνει;»
 
«Δεν υπάρχει κάτι που να αξίζει από αυτά που έχετε κάνει» ήταν η απάντηση του Μποντιντάρμα που σοκάρισε τον αυτοκράτορα.
 
«Έχω ακούσει τις διδαχές ξακουστών δασκάλων οι οποίοι είπαν: «Κάνε καλό και θα λάβεις καλό, κάνε κακό και θα λάβεις κακό. Ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος δεν μεταβάλλεται, οι συνέπειες ακολουθούν τις αιτίες που τις προκαλούν, όπως οι σκιές ακολουθούν τις φιγούρες.» Τώρα όμως αυτός ο δάσκαλος δηλώνει ότι εγώ δεν έχω κερδίσει καμία αξία και είμαι εντελώς μπερδεμένος.» είπε ο αυτοκράτορας.
 
Ο αυτοκράτορας Λιανγκ Γου Ντι είχε αποτύχει να κατανοήσει τα λόγια του μεγάλου δασκάλου, τα οποία σήμαιναν ότι κάποιος δεν εξασκεί πραγματικά τη Ντάρμα, αν κάνει καλό μόνο με την επιθυμία να κερδίσει κάποια αξία για τον εαυτό του.
 
Ο αυτοκράτορας μετά έκανε μια ακόμη ερώτηση, «Ποια είναι τότε αξιοσέβαστε δάσκαλε η ουσία του Βουδισμού;»
 
Η άμεση απάντηση του Μποντιντάρμα ήταν «Είναι κενή, δεν υπάρχει τίποτα το ουσιώδες, Κύριε!»
 
Αυτό άφησε άναυδο τον αυτοκράτορα, καθώς δεν μπορούσε να κατανοήσει το βαθύ νόημα του «Δεν υπάρχει τίποτα το ουσιώδες» στη διδασκαλία του Βούδα. Άλλοι δάσκαλοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουν την ουσία που περιέχονταν στα δόγματα όπως «Οι τέσσερις ευσεβείς αλήθειες», «Ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος», «Τα ιδανικά του Μποντισάτβα (Bodhisattva)» κ.τ.λ. Αλλά αυτός ο υποτιθέμενος μεγάλος πατριάρχης του Βουδισμού μόλις ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το ουσιώδες».
 
Ο αυτοκράτορας δεν ήταν ευχαριστημένος με την απάντηση που πήρε από τον σοφό και άρχισε να αμφιβάλλει για την πραγματική του αρχή. Για να εξακριβώσει την αλήθεια για το αν ο σοφός ήταν αυτός που έλεγε, ο αυτοκράτορας έθεσε ένα ακόμα ερώτημα. «Ποιος είναι ο πρώτος ιερός νόμος του Βουδισμού;»
 
 
Ο Μποντιντάρμα απάντησε: «Στο Βουδισμό, δεν υπάρχει τέτοιος νόμος.»
 
Ο αυτοκράτορας ρώτησε ξανά εξοργισμένος.«Μα τότε ποιος είσαι εσύ που παρουσιάστηκες μπροστά μας;»
 
Ο Μποντιντάρμα απάντησε ξανά με πολύ ήπιο τρόπο. «Ειλικρινά Κύριε, δεν γνωρίζω».
(θέλοντας έτσι να του υποδείξει την βαθειά, κενή φύση του πνεύματος)
 
Ο αυτοκράτορας έκπληκτος, δεν μπορούσε να καταλάβει τι εννοούσε ο δάσκαλος. Αρκετά μπερδεμένος ο αυτοκράτορας έδιωξε το σοφό από την αυλή του στις 17 Οκτωβρίου. Γι’ αυτό το λόγο η Κίνα πήρε μια πρώτη γεύση της διδασκαλίας του Τσαν εκείνη ακριβώς την μέρα.Μετά την αναχώρηση του μεγάλου δασκάλου, ο αυτοκράτορας συζήτησε το περιστατικό με το βουδιστή δάσκαλό του Σι Τσι (Shi Chi).
 
Ο δάσκαλος του τον ρώτησε. «Μεγαλειότατε, γνωρίζετε ποιος είναι αυτός ο άντρας; Αυτός είναι ο Mahasattva Avalokiteshvara που μετέδωσε το επισφραγισμένο νου του Βούδα.
 
«Τι ανοησίες λες; Αυτός δεν ξέρει τίποτα απολύτως», ούρλιαξε ο αυτοκράτορας.
 
«Αλίμονο μεγαλειότατε, τα λεγόμενά του ήταν υψίστης διδασκαλίας», απάντησε ο μοναχός και αποσύρθηκε κλαίγοντας.
 
Σκέψεις μετάνοιας έκαναν τον αυτοκράτορα να κατανοήσει το μεγαλείο της διδασκαλίας του γηραιού, και η καρδιά του γέμισε με μεγάλη μετάνοια που τον είχε διώξει από την αυλή του, σαν να ήταν ένας κοινός εργάτης. Ήταν σε μεγάλη θλίψη και τότε έγραψε μια επιγραφή για να αποτίσει φόρο τιμής στο μεγάλο σοφό, που έλεγε:
 
Αλίμονο! Τον κοίταξα χωρίς να τον δω,
τον συνάντησα χωρίς να τον συναντήσω,
τον αντιμετώπισα χωρίς πραγματικά να τον αντιμετωπίσω
και τώρα μετανιώνω βαθιά!
 
Όταν ο δάσκαλός του διάβασε την επιγραφή είπε στον αυτοκράτορα: «Παρ’ όλα αυτά μεγαλειότατε τον είδατε, τον συναντήσατε τον αντιμετωπίσατε, και αυτός σας δίδαξε. Το ταξίδι του εδώ ολοκληρώθηκε.

Διασχίζοντας τον ποταμό Γιάνγκ Τζε στον δρόμο για το Σαολίν

Ο μοναχικός δάσκαλος συνέχισε βόρεια και διέσχισε τον ποταμό Γιάνγκ Τζε (Yang Zi), στα κινέζικα Τσανγκ Τζιάνγκ 长江 (Chang Jiang), o οποίος διαιρούσε το βασίλειο της Κίνας σε Βόρειο και Νότιο. Μάλιστα υπάρχει και μια ιστορία που λέγεται ότι διαδραματίστηκε στον ποταμό.
 
Μια ηλικιωμένη γυναίκα ήταν καθισμένη στην όχθη του ποταμού. Δίπλα από την ηλικιωμένη γυναίκα ήταν μια μεγάλη συστάδα καλαμιών. Ο Τα Μο ζήτησε από την ηλικιωμένη γυναίκα, αν μπορεί να πάρει ένα από τα καλάμια. Του απάντησε ότι φυσικά μπορεί να πάρει. Ο Τα Μο πήρε ένα καλάμι και το τοποθέτησε πάνω από στην επιφάνεια του ποταμού.Ανέβηκε στο καλάμι, και πέρασε στην άλλη όχθη του ποταμού με την δύναμη της ενέργειας του, του “Τσι” 气 (Qi). Ένας ακόλουθος του ο Σανγκ Κουάνγκ (Shen Kuang) που είχε κι αυτός μαζί με τον Τα Μο είδε το γεγονός και αισθάνθηκε ότι θα μπορούσε να κάνει και αυτός το ίδιο… Έτσι, έτρεξε προς την ηλικιωμένη γυναίκα και χωρίς να ρωτήσει, άρπαξε μια χούφτα από καλάμια. Τα έριξε στον ποταμό και ανέβηκε επάνω τους. Τα καλάμια βυθίστηκαν κάτω από το βάρος του Σανγκ Κουάνγκ και αμέσως άρχισε να πνίγεται. Η ηλικιωμένη γυναίκα τον λυπήθηκε και τον τράβηξε έξω από το ποτάμι. Όπως ήταν στο έδαφος ξερνώντας το νερό του ποταμού, η ηλικιωμένη γυναίκα του μίλησε. Του είπε ότι με το να μην ζητήσει άδεια για να πάρει τα καλάμια είχε δείξει ασέβεια προς αυτήν. Δείχνοντας ασέβεια προς αυτήν, δεν σεβάστηκε και τον εαυτό του. Του είπε επίσης ότι έψαχνε για έναν δάσκαλο, κάποιον να τον διδάξει. Ο Τα Μο,ο άνθρωπος που ακολουθούσε, ήταν πράγματι ο Δάσκαλος. Όταν το είπε αυτό, τα καλάμια που είχαν προηγουμένως βυθιστεί από τον Σανγκ Κουάνγκ επανήλθαν και βρήκε ξαφνικά τον εαυτό του να στέκεται στα καλάμια. Μεταφέρθηκε κατά μήκος του ποταμού και αμέσως μετά άρχισε να ακολουθεί τον Τα Μο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν μια Μποντισάτβα (Pusa 菩萨) που ήταν εκεί για να βοηθήσει τον Σανγκ Κουάνγκ.
 
Επίσης στις 17 Οκτωβρίου του ίδιου έτους διέσχισε τον Χουάν Χο (Huang He) «κίτρινο ποταμό» και συνέχισε να πηγαίνει βόρεια μέχρι που έφτασε στο βουνό 嵩山 (Song Shan), ψάχνοντας για τον ναό Σαολίν όπου ήθελε να συναντήσει τον παλιό φίλο του τον Μπά Τουο 跋陀 (Ba Tuo).

Άφιξη στην Ιερά Μονή του Σαολίν

Σύμφωνα με μία αρχαία επιγραφή με τίτλο «Καταγραφές των αρχαίων Βουδιστικών μοναστηριών της πόλης Λούο Γιανγκ 洛阳 (Luo Yang)» που γράφτηκε το 547 μ.Χ., λέγεται ότι ο Μποντιντάρμα έμεινε στο ναό Γιούνγκ Νινγκ (Yung Ning) ο οποίος απέχει 35 μίλια από το ναό Σαολίν, για να επιβλέψει το χτίσιμο μίας παγόδας ύψους 400 ποδιών που η κορυφή της φαινόταν από πενήντα χιλιόμετρα μακριά. Εκεί δέχτηκε τον πρώτο του μαθητή, το μοναχό Σένγκ Φου (Sheng Fu 467-528 μ.Χ.)
 
Μόλις ολοκληρώθηκε η κατασκευή της παγόδας, ξεκίνησε για τον αρχικό προορισμό μαζί με το μαθητή του. Δυστυχώς ο Σένγκ Φου δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι το ναό Σαολίν και πέθανε σε ηλικία 61 ετών λίγο πριν φτάσουν.
 
Μόλις έφτασε στο ναό, τον υποδέχτηκε ο παλιός του φίλος Μπάτουο, ο οποίος ζήτησε από τον ηγούμενο του ναού και τους υπόλοιπους μοναχούς να τον προσέχουν όσο μπορούν. Ο Μποντιντάρμα παρατήρησε ότι οι μοναχοί ήταν αδύναμοι και ασθενείς λόγω της σκληρής Βουδιστικής πρακτικής της Θερεβάντα. Αφού τους παρατήρησε για μικρό διάστημα κατάλαβε ότι οι μοναχοί είχαν χάσει επίσης το δρόμο τους και το αληθινό Βουδιστικό νόημα. Προσπάθησε να τους κάνει να καταλάβουν την απλότητα του δρόμου για τη Φώτιση. Τους δίδαξε τις απόψεις του, που υποστηρίζουν ότι η ανώτατη σοφία δεν είχε σχέση με την επίδοση, τα τελετουργικά ή μόνο την ανάγνωση των γραφών, αλλά αντιθέτως ότι προερχόταν από το βαθύ διαλογισμό και τη φυσική ζωή.
 
Η αληθινή ατραπός είναι ασύλληπτη,
δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια.
Ποια είναι λοιπόν η αξία των γραφών;
Εκείνος που κατανοεί τη φύση του,
βρίσκει την ατραπό ακόμα και αν δεν γνωρίζει ανάγνωση.
Εκείνος που κατανοεί τη φύση του είναι Βούδας.
 
Ήταν αντίθετος με τα κινέζικα έθιμα επειδή τα θεωρούσε υπερβολικά τελετουργικά. Τους εξήγησε ότι το σώμα και η ψυχή είναι ενωμένα και ότι το ένα δεν λειτουργεί χώρια από το άλλο. Είπε ακόμα ότι στην αδύνατη φυσική κατάσταση, κανένας δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει την αυστηρή κατάρτιση, απαραίτητη να επιτύχει τον αληθινό διαφωτισμό.
 
Παρόλο που ο στόχος του Βουδισμού είναι η σωτηρία της ψυχής,
το σώμα και η ψυχή δεν μπορούν να διαχωριστούν.
Σε ασθενή φυσική κατάσταση κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ,
να εκτελέσει την αυστηρή κατάρτιση,
η οποία είναι απαραίτητη ώστε να αποκτηθεί η πραγματική φώτιση.
 
Τέλος ενθάρρυνε τους μοναχούς για τις πολεμικές τέχνες και τους ενημέρωσε ότι θα τους δίδασκε έναν τρόπο για να καλλιεργήσουν το πνεύμα και να βελτιώσουν την υγεία τους.
 
Πριν από τον Μποντιντάρμα ο δάσκαλος Μπάτουο, ο ιδρυτής του ναού Σαολίν, δίδασκε το Βουδισμό του «μικρού οχήματος», στα Κινέζικα Σιάο Σινγκ (Xiao Xing), και Θερεβάντα (Theravada) στα Ινδικά, το οποίο ήταν μία αρχική μορφή του Ινδικού Βουδισμού που συμπεριλάμβανε την απελευθέρωση του εαυτού. Αυτή η περιορισμένη μορφή Βουδισμού περιελάμβανε πολλούς κανόνες (250 για τους άντρες, 500 για τις γυναίκες) που ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί ακόμα και από τους μοναχούς. Το Χιάο Χινγκ Φο Τζιάο (Xiao Xing Fo Jiao), το κύριο δόγμα σχετιζόταν με την απελευθέρωση από το «εγώ» και οι Σαολίν μοναχοί έφταναν στη Φώτιση μέσω ενός δύσκολου δρόμου εξάσκησης και περιορισμών.
 
Ο επικεφαλής μοναχός του ναού Σαολίν φοβόταν ότι αυτή η διαφορετική μορφή Βουδισμού του Μποντιντάρμα, η οποία θεωρούσε το διάβασμα βιβλίων περιττό, θα κατέστρεφε τις παραδοσιακές απόψεις του μοναστηριού και γι’ αυτό του αρνήθηκε να μείνει στο ναό. Ο Μποντιντάρμα ζήτησε από τους μοναχούς να του βρουν ένα ήσυχο μέρος για να διαλογιστεί. Οι μοναχοί γνώριζαν τα τριγύρω βουνά και τον πήγαν σε μία μικρή σπηλιά σε μία απότομη κορφή του βουνού Σουνγκ στη σπηλιά Γου Ζου Φανγκ 五乳峰 (Wu Ru Feng) “Αιχμή των πέντε στηθών”.
 
Η αφοσίωσή του στα πιστεύω του κέρδισαν το σεβασμό του ηγούμενου και έτσι του επιτράπηκε η είσοδος μετά από μερικούς μήνες. Κάθε μέρα θα ανέβαινε το βουνό για να εξασκηθεί στο διαλογισμό και το βράδυ θα κατέβαινε στο μοναστήρι για να ξεκουραστεί. Παρ’ όλα αυτά ο γέρο-δάσκαλος, δεν κατέβαινε πια στο μοναστήρι αλλά έμενε συνεχώς καθιστός κοιτώντας τον τοίχο της σπηλιάς με τα πόδια του σταυρωτά σε σιωπηλό διαλογισμό παρατηρώντας την εσωτερική φύση του. Εκτεθειμένος στην έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι και βαριά παγωνιά τον χειμώνα, οι μαθητές του ανακάλυψαν ότι ο ήλιος είχε κάψει τη σκιά του πάνω σε ένα βράχο της σπηλιάς. Αργότερα οι μαθητές αφαίρεσαν το βράχο και τον τοποθέτησαν ως έκθεμα στο ναό, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα ως απόδειξη του ζήλου που έτρεφε ο Μποντιντάρμα.
 
Εκείνοι που ξεφεύγουν από την πλάνη της προσκόλλησης των αισθήσεων και επιστρέφουν στην πραγματικότητα, ασκώντας με προσηλωμένη σκέψη το διαλογισμό επί τοίχου, ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει “εγώ” και παραμένουν εκεί ακλόνητοι ακόμα και από τις γραφές, βρισκόμενη σε πλήρη και ανέκφραστη συμφωνία με την αληθινή εσωτερική αλήθεια. Αυτό ονομάζεται είσοδος στην διδασκαλία μέσω της εσωτερικής αλήθειας. Εισέρχονται χωρίς κίνηση… και χωρίς προσπάθεια.

Ο πρώτος μαθητής και η μετάδοση από “καρδιά σε καρδιά και από μυαλό σε μυαλό”

Στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, ο πρώτος του σπουδαστής ο μοναχός Σανγκ Κουάνγκ 神光 (Shén Guāng) ήταν δίπλα στον Μποντιντάρμα χωρίς να του μιλάει και χωρίς να τον διακόπτει και να τον ενοχλεί. Έμεινε δίπλα του σαν φύλακας, εξασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα ενοχλούσε τον γηραιότερο. Έψελνε σούτρας (ιερά κείμενα), γονάτιζε δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο στη σπηλιά βλέποντας μονάχα την πλάτη του, ενώ εκείνος κάθονταν με το πρόσωπο στον τοίχο.

Οι μοναχοί Σαολίν συνέχισαν να τον προσκαλούν στον ναό, όπου θα μπορούσε να είναι πιο άνετος, αλλά ο γηραιός ποτέ δεν απάντησε. Έτσι σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο για τον μεγάλο δάσκαλο, και του έχτισαν μια αίθουσα. Την ονόμασαν το δωμάτιο του Ταμό. Τέσσερα χρόνια είχαν περάσει από τότε που έχτισαν την αίθουσα, και οι μοναχοί τον προσκάλεσαν ξανά. Αυτός παρέμεινε ακόμη σιωπηλός και πολύ αργότερα έφυγε από τη σπηλιά και πήγε στην αίθουσα που είχαν προετοιμάσει γι’ αυτόν, κάθισε και συνέχισε το διαλογισμό του.

Ο Σανγκ Κουάνγκ τον ακολούθησε πιστά περιμένοντας υπομονετικά να διδαχτεί. Περιστασιακά ρωτούσε το δάσκαλο αν ήταν δυνατόν να τον διδάξει, αλλά ποτέ δεν πήρε καμία απάντηση. Παρόλα αυτά ήταν αποφασισμένος να μην κάνει πίσω για κανένα λόγω. Εκείνη την εποχή άρχισε να χιονίζει λόγω του επερχόμενου χειμώνα. Το χιόνι κάλυψε τα πόδια του Σανγκ Κουάνγκ, αλλά αυτός έμεινε εκεί ακίνητος. Το χιόνι έφτασε μέχρι τη μέση του αλλά και πάλι κάθονταν εκεί ήσυχα και έψελνε βουδιστικά Σούτρας.

Ο Μποντιντάρμα είχε νιώσει τον Σανγκ Κουάνγκ, αλλά δεν ήταν σίγουρος αν είχε αγγίξει πραγματικά την καρδιά του. Βλέποντας τον να στέκεται εκεί στο χιόνι ο δάσκαλος συγκινήθηκε και αποφάσισε να του μιλήσει. «Κρυώνεις νεαρέ;» ψιθύρισε.

Ο Σανγκ Κουάνγκ ήταν λιγάκι έκπληκτος που άκουσε τον δάσκαλο να του μιλάει, αλλά απάντησε ευγενικά. «Όχι αξιοσέβαστε κύριε, δεν κρυώνω. Είμαι εδώ για να μάθω από σένα».

Ο δάσκαλος τότε τον ρώτησε: «Τι θέλεις να μάθεις;»

Ο μοναχός Σανγκ Κουάνγκ απάντησε, ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς του, «Θέλω να μάθω το μεγάλο συμπονετικό πνεύμα του Βουδισμού έτσι ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους που υποφέρουν στον κόσμο».

Ο δάσκαλος τον κοίταξε για λίγο και πρόσθεσε: «Λοιπόν ο όρκος σου είναι ανώτερος αλλά δεν είμαι σίγουρος αν μπορείς να τον κρατήσεις».

«Δεν είμαι σίγουρος για την επιτυχία μου αν δεν με διδάξεις» είπε ο μοναχός Κουάνγκ.

«Αν εγώ είμαι αυτός που θα σε διδάξει, αυτές οι χιονονιφάδες που τώρα πέφτουν θα γίνουν κόκκινες. Όταν αυτό συμβεί, θα σε διδάξω» είπε ο Μποντιντάρμα.

Ο μοναχός πίστεψε έντονα πως μπορούσε να κατορθώσει το σκοπό του και με όλη τη δύναμή που του είχε απομείνει, έβγαλε το μαχαίρι του, οι ιερείς κουβαλούσαν ένα μαχαίρι και έκοψε το αριστερό του χέρι και το τοποθέτησε μπροστά από το δάσκαλο. Τότε αυτός σήκωσε το κομμένο χέρι και καθώς το αίμα πηδούσε με μεγάλη πίεση, πολύ γρήγορα πάγωνε και έπεφτε σαν κόκκινο χιόνι. Στα επόμενα λεπτά ο μοναχός καλύφθηκε από κόκκινο παχύ χιόνι.

Ο Μποντιντάρμα συνειδητοποίησε πλήρως πόσο ειλικρινείς ήταν ο νεαρός μοναχός. «Είσαι πρόθυμος να κόψεις το χέρι σου, δείχνοντας μου την ειλικρίνειά σου και την αποφασιστικότητά σου. Αυτό δείχνει ότι μπορείς να κατανοήσεις τη διδασκαλία του Βούδα. Τώρα θα σε ονομάσω Χούι Κο 慧可 (Huì Kě) <spanlang=”en-gb”>, που σημαίνει “Ικανή Σοφία”. Ο Χούι Κο τότε έβαλε χιόνι στην πληγή του και τύλιξε το τραυματισμένο χέρι του με ένα κομμάτι ύφασμα.</spanlang=”en-gb”>

Ζήτησε τότε από τον δάσκαλο να φέρει ηρεμία στη σκέψη του.

Ο δάσκαλος του είπε, «Νεαρέ, δείξε μου τι σε βασανίζει και θα το κατευνάσω».

«Δάσκαλε δεν έχω ειρήνη στο νου μου (Hsin). Ειρήνευσε σε παρακαλώ τον νου μου» είπε ο Χούι Κο.

Ο δάσκαλος απάντησε, «Φέρε μου εδώ τον νου σου και θα στον ειρηνεύσω».

Ο Χούι Κο αναρωτήθηκε. «Μα, όταν αναζητώ τον νου μου… δεν τον βρίσκω!».

Ο δάσκαλος είπε γελώντας. «Είδες! Ειρήνευσα κιόλας τον νου σου!».

Χωρίς πραγματικά να πει πολλά λόγια στον Χούι Κο, ο Μπόντιντάρμα τον είχε διδάξει “άμεσα” την ουσία της διδασκαλίας. Αυτή η πνευματική και καρδιακή επικοινωνία είναι οι βασικές αρχές του Βουδισμού Τσαν που ο Μποντιντάρμα ξεκίνησε στο ναό Σαολίν και αυτή η σχέση διέπει ακόμα και σήμερα τους δασκάλους με τους μαθητές τους.

Περίπου εννέα χρόνια έμεινε ο Μποντιντάρμα στo βουνό Σουνγκ κάνοντας συνολικά τέσσερις μαθητές.

Τον μοναχό Ντάο Φου 道福 (Dao Fu), τον μοναχό Ντάο Γιου 道裕 (Dao Yu), την μοναχό Τσι Τζουνγκ 法名总持 (Chi Zhung) και τον μοναχό Χούι Κο 慧可 (Hui Ke).

Ένα άλλο σύντομο “ανέκδοτο” μας διηγείται την σχέση του μοναχισμού με το τσάι…
Ένα καλοκαίρι ο Μποντιντάρμα παρασύρθηκε και κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού του. Νευριασμένος από την απρόσμενη ραθυμία του και αφού συνειδητοποίησε ότι δεν πρόκειται να φτάσει στη φώτιση αν κοιμάται, έκοψε με ένα μαχαίρι τις βλεφαρίδες του. Αυτός ήταν ένας τρόπος αυτοτιμωρίας, ο οποίος ήταν συνηθισμένος στους μοναχούς εκείνη την εποχή. Εκεί που έπεσαν οι βλεφαρίδες του, φύτρωσαν φυτά τσαγιού. Από τότε οι μοναχοί δεν το αποχωρίζονται μιας και είναι αποδεδειγμένα ένα φυσικό τονωτικό του σώματος και του πνεύματος. 

Μια άλλη ιστορία μας λέει. Εκείνο τον καιρό, δύο δάσκαλοι, ο Μποντιρούσι (Bodhiruci) και ο Κουάνγκ Τουνγκ (Kuang Tung), δίδασκαν με ένα διαφορετικό τρόπο. Παρ’ όλο που γνώριζαν ότι η αρετή του Μποντιντάρμα ήταν διαδεδομένη σε όλη την Κίνα και ότι όλοι τον εμπιστεύονταν και τον τιμούσαν ως μεγάλο δάσκαλο, έτρεφαν μεγάλο θυμό για το πρόσωπό του. Γι’ αυτό προσπάθησαν να τον δηλητηριάσουν 6 φορές, προσφέροντας του χορτοφάγο γεύμα για να τον τιμήσουν. Παρ’ όλο που γνώριζε ότι ήταν δηλητηριασμένο το έτρωγε μα το δηλητήριο δεν είχε καμία επίδραση πάνω του. Την έκτη φορά ο Μποντιντάρμα έφτυσε το δηλητήριο σε ένα βράχο και ο βράχος έγινε κομμάτια. Κοιτώντας το βράχο, κατάλαβε ότι η δουλειά του σε αυτή τη γη είχε ολοκληρωθεί.

Από τη στιγμή που ήρθα σε αυτή τη χώρα, έχοντας λάβει τη διδασκαλία από το δάσκαλο μου, είδα σημάδια από τον παράδεισο και ότι θα υπάρξουν ικανοί άνθρωποι που θα λάβουν αυτή τη μεγάλη διδασκαλία. Πιστεύω ότι η δουλειά μου εδώ τελείωσε. Η παρουσία μου εδώ πλέον φέρνει προβλήματα σε αυτούς που μία μέρα θα μετατρέψουν την ενέργεια τους σε αγνότητα. Πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψω.

Στη συνέχεια κάλεσε τους τέσσερις μαθητές του, τον μοναχό Ντάο Φου (Dao Fu), τον μοναχό Ντάο Γιου (Dao Yu), την μοναχή Τσι Τζουνγκ (Chi Zhung) τον μοναχό Χούι Κο (HuiKe)και τους ζήτησε να δηλώσουν τη βαθιά ενόρασή τους.

Ο Ντάο Φου είπε: «Καταλαβαίνω ότι ο δρόμος του Βούδα ξεπερνά τη γλώσσα και τις λέξεις, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι πλήρως εναρμονισμένος με αυτές.» Μποντιντάρμα του είπε: «Εσύ είσαι το δέρμα μου.»

Η Τσι Τζουνγκ είπε: «Αξιότιμε δάσκαλε, αυτό που καταλαβαίνω είναι σα να βλέπεις με ενθουσιασμό τη χώρα του Βούδα, να είσαι σίγουρος ότι τη βλέπεις και να ξέρεις ότι δεν πρόκειται να την ξαναδείς.» O Μποντιντάρμα της είπε: «Εσύ είσαι η σάρκα μου.»

Ο Ντάο Γιού είπε: «Γη, νερό, φωτιά, αέρας (τα τέσσερα στοιχεία της φύσης) δεν είναι πραγματικά, επίσης στόμα, αυτιά, γλώσσα, μύτη, σώμα (οι αισθήσεις) δεν είναι αντικειμενικά. Σε αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει μία “αλήθεια”.» Μποντιντάρμα του είπε: «Εσύ είσαι τα κόκαλά μου.»

Στη συνέχεια ο Χούι Κο σηκώθηκε απλά πάνω, προσκύνησε μπροστά στον Μποντιντάρμα σηκώθηκε ξανά και επέστρεψε στη θέση του. Ο Μποντιντάρμα χαμογέλασε και του είπε: «Εσύ είσαι το μεδούλι μου.»

Αφού άκουσε τους μαθητές του είπε στον Χούι Κο: “Εσύ είσαι οαπόστολος και διάδοχος μου” και του έδωσε τα χειρόγραφά του. Έπειτα ο δάσκαλος έκανε μία προφητεία. Έδεσε έξι κόμπους στη ζώνη του μανδύα του και δήλωσε ότι η καταγωγή του θα τελείωνε επάνω στον πέμπτο πατριάρχη, που θα ακολουθούσε μετά από αυτόν.

Μετά από αυτές τις λέξεις ο γηραιός δάσκαλος έσπασε το ξύλινο εργαλείο του και έδωσε το μισό στον Χούι Κο.

«Μια μέρα, όταν θα συναντηθούμε πάλι και αυτά τα δύο μέρη ξύλου ξαναγίνουν ένα, τότε εσύ θα είσαι ο δάσκαλός μου».

Σύντομα και εφόσον ο Τα Μο θεώρησε ότι η διδασκαλία του στον ναό Σάο Λιν έφτασε στο τέλος της, έφυγε και πήγε στο ναό Σιεν Σενγκ, γνωστός ως ο ναός των χιλίων Αγίων στην επαρχία Σαν Σι 山西 (Shan Xi), για να διαδώσει τη Ντάρμα. Πέθανε 6 Νοεμβρίου το 536 μ.Χ, και θάφτηκε στο βουνό Σιούνγκ Αρ 熊尔山 (Xiong Er Shan), στην επαρχία Χο Ναν. 

Μετά το θάνατο του σεβαστού Μποντιντάρμα, ο μοναχός Χούι Κο ξεκίνησε μια πλήρη καταγραφή των διδασκαλιών του δασκάλου του.

Η επιστροφή στην Δύση

Πολλά χρόνια πριν τη δυναστεία των Βόρειων Γουέι (Wei 386-532) και λίγα χρόνια μετά το θάνατό του, ένας υψηλός κρατικός υπάλληλος ο Σουνγκ Γιουν 宋雲 (Sòng Yún), συνάντησε τον Μποντιντάρμα στο δρόμο για το βουνό Τσουνγκ Ναν 终南山 (Zhōng Nán Shān). Ο Γέροντας βαστούσε ένα ξύλινο ραβδί από το οποίο κρεμόταν ένα μονάχα σανδάλι. Γύρισε αργά, κοίταξε τον Σουνγκ Γιουν και τον χαιρέτισε.

Ο υψηλός κρατικός υπάλληλος το θεώρησε ως σημάδι μεγάλης τύχης και του είπε: «Μεγάλε δάσκαλε χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω. Μπορώ να σε ρωτήσω προς τα πού πηγαίνεις;»

«Επιστρέφω πίσω στην Ινδία γιατί πρέπει να κρατήσω μία υπόσχεση. Η δουλειά μου εδώ επιτελέστηκε. Εσύ πρέπει όμως να επιστρέψεις γιατί υπάρχει ακόμα κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει.»

«Αξιότιμε δάσκαλε, παρ’ όλο που δεν κατανοώ την επιθυμία σου, θα τη σεβαστώ και θα επιστρέψω αμέσως. Όμως πριν επιστρέψω, μπορώ να σε ρωτήσω σε ποιον μετέδωσες τη Ντάρμα;», ρώτησε ο Σουνγκ Γιουν.

«Η Ντάρμα κοιμάται τώρα, αλλά σε 40 χρόνια από τώρα θα διαδοθεί σε όλη την Κίνα.» απάντησε ξανά ο Μποντιντάρμα.

Ο Σουνγκ Γιουν παρατήρησε ότι τα πόδια του δασκάλου δεν είχαν παπούτσια. Αμέσως έβγαλε τα παπούτσια του και τα έδωσε στο δάσκαλο.

«Η ευγενική σου καρδιά είναι μία αρετή την οποία συναντάς μόνο σε λίγους. Παρ’ όλα αυτά δεν τα χρειάζομαι αφού βαδίζω το «Δρόμο». Υπάρχουν άλλοι που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.»

Μετά την άρνηση του ο δάσκαλος του έδειξε το κρεμασμένο σανδάλι και είπε: «Όσο γι’ αυτό είναι μία απόδειξη ότι ήμουν εδώ.»

Ο Σουνγκ Γιουν αποχαιρέτησε τον ξυπόλυτο δάσκαλο και επέστρεψε στην πρωτεύουσά του, όπου και εξιστορήθηκε το περιστατικό. «Πρόσφατα στο Λινγκ Τσουν, συνάντησα τον πατριάρχη Μποντιντάρμα. Είμαι πολύ χαρούμενος.»

Οι συμπολίτες του γέλασαν μαζί του. «Ο Μποντιντάρμα είναι ήδη νεκρός. Πως είναι δυνατόν να τον συνάντησες;»

Τρομαγμένος ο ανώτερος υπάλληλος έστειλε μία αποστολή στο βουνό Σονέρ και διέταξε να ανοιχτεί ο τάφος του μεγάλου δασκάλου. Ο ηγούμενος του ναού αγνόησε το γεγονός και αρνήθηκε να ανοίξουν τον τάφο, αλλά αφού άκουσε τα νέα έδωσε τη συγκατάθεση του για να λυθεί το μυστήριο. Μία ομάδα 10 ανδρών με άλογα τράβηξε το βράχο ο οποίος εμπόδιζε την είσοδο της σπηλιάς όπου υποτίθεται πως θα βρισκόταν το νεκρό σώμα του Μποντιντάρμα, όπως ήταν το έθιμο για τους δασκάλους εκείνη την εποχή. Αντί όμως να βρουν το νεκρό σώμα του δασκάλου, βρήκαν το άλλο ένα σανδάλι.

Τότε ο ηγούμενος αναφώνησε: «Ο δάσκαλος έχει φύγει. Η διδασκαλία συνεχίζεται. Το ένα σανδάλι αποδεικνύει ότι ήταν εδώ».

Ακούγοντας αυτά τα λόγια ο Σουνγκ Γιουν γονάτισε και ξέσπασε σε κλάμματα. «Αυτά είναι τα λόγια του δασκάλου Μποντιντάρμα», είπε χαμηλόφωνα.

Στη συνέχεια κατάλαβαν ότι ο Μποντιντάρμα είχε περάσει σε κατάσταση Νιρβάνα και είχε γίνει Βούδας. Έτσι οι μοναχοί άλλαξαν το όνομα του ναού από Τινγκ Λινγκ Σι (Ting Ling Si) σε Κουνγκ Σιάν Σι (Kong Xian Si) «Ο ναός του κενού τάφου».

Η κληρονομιά του Μποντιντάρμα

Πολλές δεκαετίες μετά από το θάνατο του Μποντιντάρμα, όπως είναι καταγραμμένο από τον ανώτερο υπάλληλο Λί Τσίνγκ (Li Ching) της δυναστείας Τανγκ (Tang, 618-907) κατά τη διάρκεια της συντήρησης του μνημείου, ένα σιδερένιο κουτί βρέθηκε θαμμένο στο έδαφος της σπηλιάς, το οποίο δεν ήταν σφραγισμένο αλλά κολλημένο με ένα παράξενο είδος κόλλας. Μετά από μια μακροχρόνια και σκληρή προσπάθεια, οι ιερείς κατόρθωσαν να ανοίξουν το κουτί. Μέσα ήταν γεμάτο από κερί και κάτω από αυτό, δύο χειρόγραφα που γράφτηκαν από τον ίδιο τον Μποντιντάρμα.
 
Η ύπαρξή τους αγνοούνταν από πολλές γενεές και η ανακάλυψη αυτή έφερε μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωσή τους, επειδή είχαν γραφτεί στη γλώσσα Τιέν Τσου (Tien Chu), μια γλώσσα της Ινδίας. Μια αποστολή από το ναό Σαολίν πήγε στο βουνό Εμέι (Emei), στην επαρχία Σίτσουαν (Sichuan), ψάχνοντας κάποιον που θα μπορούσε να μεταφράσει αυτά τα ιερά κείμενα. Φθάνοντας εκεί βρήκαν έναν ινδό μοναχό τον Πουολομί (Puo Lo Mi), ο αποκαλούμενος κόκκινος μαλλιαρός μοναχός.
 
Συμφώνησε πρόθυμα να μεταφράσει τα χειρόγραφα, αλλά αν και προσπάθησε απελπισμένα, κατάφερε να μεταφράσει μόνο ένα μικρό κομμάτι διότι είχε γραφτεί σε μια αρχαία διάλεκτο, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ινδία από βουδιστές.«Σεβαστοί δάσκαλοι αυτά που έχουν γραφτεί σε αυτά τα βιβλία σύμφωνα με τη σοφία του φωτισμένου, είναι σημαντικότατα και βαθιά σε νόημα, πιο βαθιά από τα νερά.», είπε στους μοναχούς Σαολίν. Οι μοναχοί τον προσκάλεσαν στο ναό Σαολίν για να εργαστεί εκεί με ευκολία και ανενόχλητος. Ο Πουολομί δέχτηκε αμέσως.
 
Τρία έτη μεγάλης προσπάθειας είχαν περάσει και ο Πουολομί όχι μόνο μετάφρασε τα βιβλία, αλλά ήταν βελτιωμένος στην ενέργεια και στη δύναμη, δεδομένου ότι μελετούσε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφτηκαν στα βιβλία από τον ίδιο τον Μποντιντάρμα. Ο Πουολομί έμεινε στο ναό Σαολίν μέχρι το τέλος της ζωής του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους «μεγάλους» δασκάλους Σαολίν.
 
Όταν ήταν έτοιμος να αφήσει αυτόν τον κόσμο, κάλεσε τους ιερείς και τους ανήγγειλε:
 
Ο αρχαίος δάσκαλος άφησε ως κληρονομιά σε όλους μας, το Γι Τζιν Τζινγκ (Yi Jin Jing), το διάσημο βιβλίο της αλλαγής των μυών και των τενόντων και το Σι Σουέι Τζινγκ (Χi Sui Jing), ένα θαυμάσιο χειρόγραφο για την εξυγίανση των συναισθημάτων.
 
Το βιβλίο  Γιν Τζιν Τζινγκ (Πραγματεία αλλαγής μυών/τενόντων 易筋经) περιέχει ασκήσεις της αλλαγής των μυών και των τενόντων, ισχυρές ασκήσεις Τσι Κουνγκ (QiGong) καθώς και το Λουόχαν Σίμπα Σόου (Luohan Shiba Shou) «18 τεχνικές χεριών του μαθητή του Βούδα». 
 
Το Λουόχαν Σίμπα Σόου ή αλλιώς Λούογιανγκ Σίμπα Σόου (Luoyang Shiba Shou), ή Λουόχαν Σίμπα Τσουάν (Luohan Shiba Quan), θεωρείται τα θεμέλια και η αυθεντικότερη τέχνη του ναού Σαολίν.
 
Από την άλλη μεριά το βιβλίο Σι Σουέι Τζινγκ (Πραγματεία καθαρισμού μυελού/εγκεφάλου 洗髓经) είναι πιο μπερδεμένο, παράξενο και περίπλοκο βιβλίο. Είναι άσκηση Τσι Κουνγκ που είναι ειδικευμένη να οδηγήσει το Τσι στον μυελό των οστών για να καθαρίσει, ή στον εγκέφαλο για να θρέψει το πνεύμα με στόχο την φώτιση.
 
Αυτή η γνώση δεν θα πρέπει να περάσει σε μη μοναχούς, 
αλλά μόνο σε εκείνους που ζουν κάτω από τους όρκους Ντάρμα.
 
Οι ιερείς συμφώνησαν ομόφωνα να είναι αυτός ο τρόπος. Μόνο οι ορκισμένοι ιερείς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την γνώση και κανένας άλλος. Έτσι αυτές οι μέθοδοι κατάρτισης, πέρασαν κρυφά από πολύ λίγους αποστόλους σε κάθε γενεά των μοναχών Σαολίν. 
 
Μετά τον θάνατο του Μποντιντάρμα οι απόστολοι ίδρυσαν το «τάγμα των 18 Λουόχαν». Κατά συνέπεια καθιέρωσαν 18 αφιερωμένους φύλακες των 18 πυγμών του Ταμό, Λουόχαν Σίμπα Τσουάν, που o καθένας ήξερε μια τεχνική. Σήμερα συνεχίζοντας αυτή τη διαταγή ονομάζονται 18 αρχιερείς του ναού Σαολίν. Για να θυμούνται οι ιερείς τον μεγάλο δάσκαλο γράψανε σε μια πέτρα, που υπάρχει μέχρι σήμερα και λέει:
 
…ήταν στους ουρανούς της δύσης για 28 προγόνους, 
ήρθε στο ανατολικό έδαφος να πιστοποιήσει τον τρόπο…
 
Οι ασκήσεις του Μποντιντάρμα άλλαξαν τον τρόπο που ασκούσαν το Κουνγκ Φου οι μοναχοί και αυτό ήταν μία βασική ανάπτυξη στην εξέλιξη των πολεμικών τεχνών των Σαολίν. Το 700 μ.Χ. οι μοναχοί Σαολίν απέκτησαν την φήμη ότι ήταν ανίκητοι.
 
Μετά τον Ταμό ακολούθησαν οι πατριάρχες του ναού, 
  • Χούι Κο 慧可 (Huì Kě) 486-593 μ.Χ., 
  • Σενγκ Σαν 僧璨 (Sēng Càn) πέθανε το 606 μ.Χ. , 
  • Ντάο Σινγκ 道信 (Dào Xìn) 597-651 μ.Χ. , 
  • Χουνγκ Τζεν 弘忍 (Hóng Rěn) 601-675 μ.Χ. και 
  • Χούι Νενγκ 慧能 (Huì Néng) 637-713 μ.Χ.
Στην περίοδο της δυναστείας Τανγκ 唐朝 (Tang 618-907 μ.Χ.) ο ευλαβής Χούι Νενγκ,o πατριάρχης της 6ης γενεάς του βουδιστικού Τσαν, έδωσε επιπρόσθετη μεγαλοπρέπεια στην θεωρία του Τσαν και σήμερα θεωρείται ο τελευταίος αρχιερέας της άμεσης καταγωγής του Μποντιντάρμα.
Αρχείο του ναού Σαολίν αναφέρει ότι ο Ταμό πήγαινε σε μια σπηλιά κοντά στον ναό για διαλογισμό, αντικρίζοντας έναν βράχο εκτεθειμένος στην έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι και βαριά παγωνιά τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μορφή του στον βράχο... Αυτή είναι η πέτρα που βρέθηκε στην σπηλιά που διαλογιζόταν ο Ταμό και "αποτυπώθηκε" η μορφή του

Ο δάσκαλος Μποντιντάρμα δεν είναι μύθος

Για περισσότερα από 1500 έτη οι φήμες και οι μύθοι περιβάλλουν τον θρυλικό σεβάσμιο δάσκαλο Μπόντι Ντάρμα ή Τα Μο 达摩 (Da Mo). Οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι με την πολύτιμη βοήθεια των βουδιστών μοναχών προσπάθησαν να βρουν στοιχεία, ότι ο μεγάλος αυτός δάσκαλος ήταν στην Κίνα και θάφτηκε σε αυτό το έδαφος. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο ναό Κουνγκ Σιάν 空相寺 (Kong Xian Si) τον Μάρτιο του 2004, ένα έγγραφο ανακαλύφθηκε που αποδεικνύει ότι σεβάσμιος δάσκαλος ήταν ζωντανό πρόσωπο και όχι ένας μύθος .

Το έγγραφο αυτό πρόσφατα μεταφράστηκε και αναφέρει ότι ο υπουργός Γκουό Τσι Γι (Guo Zi Yi) της δυναστείας Τανγκ 唐朝 (Tang 618 – 907) εισηγήθηκε στον αυτοκράτορα ένα επίσημο έγγραφο ζητώντας του τρία πράγματα.

Τα λόγια του υπουργού ήταν: “Αυτοκράτορά μου, ο σεβάσμιος δάσκαλος, γνωστός στην Κίνα ως Ταμό 达摩 (Da Mo), προήλθε από τη δύση στην Κίνα για να εισαγάγει το βουδισμό. Είναι ο πρώτος δάσκαλος του βουδισμού Τσαν 禅 (Chan). Δίδαξε τους ανθρώπους υπό την αιγίδα του αυτοκράτορα Γου Ντι 梁武帝 (Wu Di) της δυναστείας Λιάνγκ 梁朝 (Liang 502 – 557μ.Χ.). Απεβίωσε στο ναό Ντινγκ Λινγκ (Ding Lin Si) στην επαρχία Χο Ναν 河南 (He Nan) και θάφτηκε στο βουνό Σιούνγκ Αρ 熊尔山 (Xiong Er Shan), όπου υπάρχει μια παγόδα τώρα”.

Ο υπουργός συνέχισε: “Τα παπούτσια που φορούσε έγιναν πηγή και το ραβδί που κράταγε έγινε ένα δέντρο. Οι ήχοι των βουδιστικών κουδουνιών και των ασμάτων της βουδιστικής θεϊκής μουσικής ακούγονται πολύ συχνά από τους κοινούς ανθρώπους δεδομένου ότι πέθανε”.

Αν και έχουν περάσει 300 έτη από τότε που “έφυγε” ο μεγάλος δάσκαλος, οι λαϊκοί (μη κληρικοί) ακούνε ακόμα εκείνους τους ήχους, οι οποίοι είναι θαυμαστοί, μυστικοί και έχουν τη δύναμη να προστατεύουν και να σώζουν τους ανθρώπους. Εντούτοις, οι αυτοκράτορες και οι αυτοκρατορικές οικογένειες δεν φροντίζουν για αυτόν.

Πολύ συχνά επισκεπτόμουνα τον τάφο του και πενθούσα βαθιά στην καρδιά μου. Κατά τη διάρκεια της εποχής που συνέλαβε ο εχθρός την πόλη Λούο Γιάνγκ 洛阳 (Luo Yang), προσευχόμουν για τη βοήθειά του. Όταν πήραμε πίσω την πόλη, ήμουν πολύ πολυάσχολος για να επισκεφτώ το ναό μα είναι πάντα βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

Ήλπιζα ότι ο Τα Μο θα βοηθούσε τον αυτοκράτορα για να κυβερνήσει τη χώρα του με ειρήνη και ευημερία. Τώρα η χώρα είναι ειρηνική και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον σεβάσμιο δάσκαλο. Έτσι, ζητώ από τον αυτοκράτορα άδεια για να δώσω έναν τιμητικό τίτλο στον Τα Μο και ένα όνομα για το ναό και την παγόδα.”

Αυτά ήταν τα τρία αιτήματα που ζήτησε του αυτοκράτορα. Η ημερομηνία ήταν 25 Νοεμβρίου το 772 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας ονόμασε το σεβάσμιο Τα Μο, Τσούε Γιουάν (Jue Yuan),  τον ναό τον ονόμασε Κουνγκ Σιάν 空相寺 (Kong Xiang Si) και την παγόδα Κουνγκ Κουάνγκ Τα (Kong Guang Ta).

Το γραφείο του κυβερνήτη έγραψε ένα επίσημο έγγραφο όπου ανέφερε αυτό το ιστορικό αίτημα. Αυτό είναι απόδειξη μεγάλης σπουδαιότητας ότι αυτός ο ναός ήταν ο ναός του σεβάσμιου Τα Μο και θάφτηκε εκεί. Μαζί με τις λέξεις του εγγονού του πρωθυπουργού, ένα έγγραφο είναι η πανηγυρική επιβεβαίωση σε αυτό που ειπώθηκε. Ο κυβερνήτης του νομού Γιανγκ επανοικοδόμησε το ναό και τοποθέτησε εκεί το ιστορικό, και τέτοιας σπουδαιότητας, έγγραφο. 
 
Γκουό Τσι Υι (Guo Zi Yi) έγγραφο – Δυναστεία Τανγκ 唐朝 (Tang 618 – 907) 

Το πρόσωπο του Μποντιντάρμα

Είχε πραγματικά γενειάδα ο δάσκαλος Μπόντι Ντάρμα ή στην Κινεζική Τα Μο 达摩 (Da Mo); Έδειχνε θυμωμένος; Πως πραγματικά έμοιαζε; Όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι πολύ συχνές από πολλούς οπαδούς αλλά και σπουδαστές του Σαολίν. Επίσης πολλοί εκ των μαθητών του ναού Σάο Λιν κάνουν την ίδια ερώτηση στους δασκάλους τους.

Μετά από την ίδρυση του τόπου ενταφίασης του αξιοσέβαστου Τα Μο πολλά μυστήρια λύθηκαν. Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια σχετίζεται με το πρόσωπο του. Όλοι ξέρουμε ότι είχε μακριά γενειάδα, τρίχες στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και έδειχνε πολύ αγριωπός. Αλλά μια μεγάλη ανακάλυψη στην περιοχή του ναού Κουνγκ Σιάνγκ 空相寺 ( Kong X iang Si) αποδεικνύει το αντίθετο.

Ο ναός Κουνγκ Σιάνγκ βρίσκεται στην κομητεία Σαν 陕县 ( Shan Xian) και ανήκει στην πόλη Σαν Μεν Σιά 三门峡 ( San Men Xia). Εγκαθιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου της ανατολικής δυναστείας Χαν το 526 μ.Χ. για τη μνήμη του μεγάλου δασκάλου Τα Μο. Κατά τη περίοδο ανακαίνισης του ναού το 2002, οι μοναχοί βρήκαν μερικά υπέροχα κομψοτεχνήματα χαραγμένα σε πέτρα. Ένα από αυτά τα πέτρινα κομψοτεχνήματα είναι μεγάλης σημασίας λόγω του περιεχομένου του. Περιέχει την ιστορία του δασκάλου και ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο τον απεικονίζει. Αυτό το πέτρινο μνημείο δημιουργήθηκε γύρω στο 1000 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 Song 960 – 1279).

Αυτή η μνημειώδης πέτρα απεικονίζει τον αξιοσέβαστο Τα Μο χωρίς γένια και τρίχες. Έχει το διάσημο σανδάλι στο δεξί του χέρι και βαδίζει προς τη δύση. Αυτό το πέτρινο μνημείο λέγεται ( Damo zushi zhi lu xi gui tu) που σημαίνει “Ο δάσκαλος Τα Μο κρατώντας το ένα παπούτσι του στο χέρι βαδίζει προς τη δύση” και η αξία του είναι πραγματικά ανυπολόγιστη.
 
Οπότε, όλα τα άλλα σκίτσα του αξιοσέβαστου Τα Μο που τον δείχνουν με μακριά γενειάδα και τρίχες στο πίσω μέρος του κεφαλιού του είναι λάθος; Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι και οι δύο εκδοχές είναι σωστές γιατί συμφωνούν ότι στην περίπτωση του μακροχρόνιου διαλογισμού του στη σπηλιά πάνω από τον ναό Σάο Λιν θα του ήταν αδύνατον να κοιτάει την εμφάνισή του και τότε γένια και μαλλιά θα μεγάλωναν.
 
Πηγή: shaolin.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *