500 γρ. καρότο, χοντροτριμμένο στον τρίφτη
75 γρ. σταφίδα μαύρη
90 γρ. φιστίκι Αιγίνης
10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
5 γρ. μάραθος, τα φυλλαράκια
8 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
65 γρ. φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο
75 γρ. πορτοκάλι, φιλέτο
25 γρ. χυμός λεμονιού
75 γρ. χυμός πορτοκαλιού
65 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
- Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε ένα μπολ με ζεστό νερό για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, και τις σουρώνουμε.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, εκτός από τα φιστίκια, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε.
- Αφήνουμε τη σαλάτα να μαριναριστεί για μία ώρα, προσθέτουμε τα φιστίκια και τη σερβίρουμε.
Τι πιο ελαφρύ, δροσιστικό και άκρως θρεπτικό πιάτο από μια «ξεχωριστή» σαλάτα…την καροτοσαλάτα με φιστίκι Αιγίνης και πορτοκάλι; Όσοι δεν την έχετε δοκιμάσει, αξίζει τον κόπο να την ετοιμάσετε. Τι άλλο απομένει; Να τη γευτείτε!
Το υπέροχο αυτό πιάτο χαρακτηρίζεται από:
- πανδαισία χρωμάτων και πολύτιμων θρεπτικών συστατικών
- είναι χαμηλό σε θερμίδες (409 / μερίδα)
- φτωχό σε σάκχαρα
- πλούσιο σε καλά λιπαρά (ω-3, ω-6) λόγω των φιστικιών Αιγίνης
- φυτικές ίνες (καρότο, σταφίδες, φιστίκια)
Φυτικές ίνες στο πιάτο
Οι φυτικές ίνες έχουν τις γνωστές ευεργετικές επιδράσεις στη λειτουργία του εντέρου (καταπολέμηση δυσκοιλιότητας), στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου, αφού προσδίδει το 26% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
H σαλάτα είναι «προικισμένη» με βιταμίνη Α, C, Β1, Β12, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.
Iδανική αν προσέχετε τη διατροφή σας
Η σαλάτα αυτή προτείνεται σε εσάς που έχετε αυξημένα λιπίδια αίματος και προσέχετε τη διατροφή σας, καθώς δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Βιταμίνη C
Παράλληλα, αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αφού καλύπτει το 52% των αναγκών που απαιτούνται καθημερινά, λόγω του πορτοκαλιού, του λεμονιού και του καρότου που περιέχει. Διαβάστε περισσότερα για τις ιδιότητες της Βιταμίνης C στο παρακάτω άρθρο: Βιταμίνη C: Τα οφέλη της δεν σταματούν στο ανοσοποιητικό.
Αντιοξειδωτικά συστατικά
Επιπλέον, είναι μια σαλάτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μιας και περιέχει πορτοκάλι, λεμόνι, καρότο, φιστίκια και σταφίδες, τα οποία ως γνωστόν σας προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.
Φιστίκια Αιγίνης
Συγκεκριμένα, τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση στα μάτια σας. Ταυτόχρονα, η αυξημένη περιεκτικότητα της σαλάτας σε νάτριο (68%) επιβάλλει την προσοχή όσων από εσάς έχουν αυξημένη πίεση ή κατακράτηση υγρών.
Συνταγή: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ | Σεφ
ΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: mednutrition.gr