Skip to content
Home | Fitness News | Το μοναστηριακό φτυάρι, Φανγκ Μπιέν Τσαν 方便鏟 (Fāng Biàn Chǎn)

Το μοναστηριακό φτυάρι, Φανγκ Μπιέν Τσαν 方便鏟 (Fāng Biàn Chǎn)

Το μοναστηριακό φτυάρι αποτελεί ένα πασίγνωστο κλασσικό εργαλείο του ναού και θεωρείται ένα από τα ιερά όπλα των Σαολίν. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας διάσημος πολεμιστής ο μοναχός Λου Τσι Σεν 鲁智深 (Lǔ Zhì Shēn) κατά τη περίοδο της δυναστείας Σουνγκ (Song 960 – 1279), ήταν ιδιαίτερα καλός στο φτυάρι και γνωστός για το πολεμικό του θάρρος. Διδάχτηκε το Σαολίν Γου Kουνγκ “Πολεμικό Κουνγκ Φου” για πάνω από 18 χρόνια.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το φτυάρι επιλέχτηκε ως το βασικό όπλο για τους υψηλόβαθμους μοναχούς Σαολίν. Οι μοναχοί Σαολίν το μετέφεραν μαζί τους στα μοναχικά τους ταξίδια για προσκύνημα και για την προστασία τους. Η δευτερεύουσα χρήση του ήταν η εξυπηρέτηση των θρησκευτικών υποχρεώσεων του μοναχού. Το συγκεκριμένο σχήμα που είχε του επέτρεπε να χρησιμοποιείται έξοχα για σκάψιμο, ώστε να βοηθάει τους ανθρώπους να χτίζουν τα σπίτια τους και να θάβουν τους νεκρούς τους. Όταν ήταν απαραίτητο το χρησιμοποιούσαν και ως όπλο. Ο αξιοσέβαστος Μποντι Ντάρμα, ο ιδρυτής του βουδισμού Τσαν και ο πρώτος πατριάρχης του Σαολίν Τσαν, απεικονίζεται συχνά να κρατά φτυάρι.

Η σύγχρονη ονομασία του όπλου είναι Φανγκ Μπιέν Τσαν, το οποίο σημαίνει φτυάρι κατάλληλο για κίνηση και στις 4 κατευθύνσεις. Παλαιότερα το φτυάρι ονομαζόταν απλά “βουδιστικό μοναστηριακό φτυάρι”. Πολλοί δάσκαλοι χρησιμοποίησαν τον όρο Γιούε Για Τσαν 月牙铲 (Yuèyá Chǎn) – “Φτυάρι ημισέληνος”, εξαιτίας του σχήματος της λάμας στο κάτω μέρος του όπλου. Αιώνες πριν το φτυάρι ονομαζόταν Λου Τσι Ντενγκ Τσαν (Lu Zhi Deng Chan), Λου Τσι (από το όνομα του δημιουργού του), Ντανγκ (από τον ήχο που κάνουν τα μεταλλικά αντικείμενα όταν συγκρούονται) και Τσαν (φτυάρι).

Η προφορική παράδοση από τους παλιούς δασκάλους του ναού Σαολίν αναφέρει ότι το βάρος, το μήκος και το σχήμα αυτού του μοναδικού όπλου των Σαολίν, το σχεδίασε ο διάσημος μοναχός Λου Τσι Σεν αφού συνειδητοποίησε τι είχε κάνει σε άλλους ανθρώπους και τι προβλήματα είχε δημιουργήσει στο δάσκαλο του και στο ναό.

Η ίδια η λέξη Μπούντα σημαίνει αφύπνιση, και έτσι ο ήχος της καμπάνας είναι σημαντικός στις Βουδιστικές ασκήσεις. Οι βουδιστικές καμπάνες έχουν υψηλή πνευματική σημασία. Οι αφοσιωμένοι χτυπούν κάθε φορά την καμπάνα για τη συγχώρεση μίας αμαρτίας καθώς ανεβαίνουν στο ναό. Το σχήμα του φτυαριού μοιάζει με μία ανάποδη καμπάνα του ναού. Και από τις δύο πλευρές κρέμονταν μικρότερες καμπάνες ώστε να παράγεται ήχος καθώς το όπλο κινείται ή χρησιμοποιείται. Έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση “αυτή η καμπάνα χτυπάει για σένα;”. Αυτό συνέβη στον μοναχό Λου Τσι Σεν. Είχε αφιερωθεί στο να βρει ένα τρόπο να μετανοήσει. Καθώς δούλευε στα χωράφια του ναού, έσπασε το φτυάρι του και την ίδια στιγμή ακούστηκαν οι καμπάνες του ναού. Αμέσως προσπάθησε να φτιάξει το φτυάρι. Όταν το τελείωσε ήταν πολύ χαρούμενος για αυτό που είχε φτιάξει. Όταν όμως προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει, το νέο του φτυάρι ήταν ασταθές λόγω της βαριάς άκρης του. Έπρεπε έτσι να βρει ένα τρόπο να το διορθώσει. Καθώς ξεκουραζόταν τον τύφλωσε ένα έντονο φως. 
Λέγεται ότι η βουδιστική θεότητα του φωτός του φανέρωσε δύο λέξεις, “κενότητα και παραίσθηση”… 

Πήγε λοιπόν στον ηγούμενο και του εξιστορήθηκε τι είχε συμβεί. Ο ηγούμενος δεν μίλησε καθόλου. Του έδειξε μονάχα το φεγγάρι με το δάκτυλό του και έφυγε. Για πολλές μέρες ο μοναχός Λου περίμενε το δάσκαλό του για να λύσει το πρόβλημά του. Μια μέρα ο δάσκαλός του πήγε σε αυτόν και χωρίς να του πει τίποτα του έδειξε ένα ζητιάνο με το δάκτυλό του, τον οποίο πολλοί θεωρούσαν τρελό. Ο μοναχός Λου πήγε σε αυτόν και του διηγήθηκε τι είχε συμβεί. Τότε ο ζητιάνος τον κοίταξε και του είπε: “Η ημισέληνος αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις του φεγγαριού και αυτές που αντανακλά και αυτές που δέχεται. Μία ανάποδη ημισέληνος αντιπροσωπεύει την κενότητα και την παραίσθηση”.

Ο μοναχός Λου κατάλαβε τι είχε πει ο ζητιάνος και γύρισε να φύγει, όμως είχε ξεχάσει να ευχαριστήσει τον τρελό ζητιάνο και σταμάτησε. Όταν κοίταξε στο μέρος όπου καθόταν, δεν είδε τίποτα. Γύρισε στο ναό και τελικά κατάφερε να τελειώσει την κατασκευή του φτυαριού του. Το καινούριο του φτυάρι κινούνταν με πολύ χάρη και το αποτέλεσμα του ήχου που παρήγαγε ήταν εκπληκτικό. Το αρχικό του ύψος ήταν 2,10 μ. και το βάρος του 23 κιλά.
 
Παρ’ όλο που για πολλούς δεν ήταν πολύ σεβαστός μοναχός, θεωρήθηκε ο πατέρας του μοναστηριακού φτυαριού. Ένας μοναχός Σαολίν οπλισμένος μόνο με ένα κοντάρι θεωρούνταν ίσος με 20 πεζούς στρατιώτες οπλισμένους με σπαθί. Όταν όμως ένας Σαολίν μοναχός ήταν οπλισμένος με μοναστηριακό φτυάρι θεωρούνταν υπεράνθρωπος. Λέγεται ότι ο μοναχός Λου Τσι Σεν κατάφερε να τρέψει σε φυγή μόνος του περισσότερους από 150 εχθρούς. Η πολεμική τεχνική του φτυαριού των Σαολίν δεν διαδόθηκε ποτέ σε κάποιον έξω από το ναό έως και σήμερα.
 
Πηγή κειμένου: shaolin.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *