Skip to content
Home | Fitness News | Πώς η ποδηλασία επηρεάζει τις ορμόνες του σώματος;

Πώς η ποδηλασία επηρεάζει τις ορμόνες του σώματος;

Οι ορμόνες είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι του σώματος. Υπάρχουν περισσότερες από 50 αναγνωρισμένες ορμόνες που καθοδηγούν το σώμα να εκτελεί διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, διασφαλίζοντας ότι θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε. Δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν, αλλά μπορούμε να τις επηρεάσουμε.

Το πιο σημαντικό, όταν κατανοούμε τις δικές μας ορμόνες, είναι ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας στο πρόγραμμα προπόνησης μας.

Γιατί είναι σημαντικές οι ορμόνες;

Οι ορμόνες διευκολύνουν την προπόνηση και την ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε βιώσιμα επίπεδα αντοχής σε αθλητές που προπονούνται αποτελεσματικά. Διεγείρουν πρωτεΐνες στο σώμα που είναι υπεύθυνες για το χτίσιμο των μυών και τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στα κύτταρα.

Προκειμένου να διατηρηθεί η βέλτιστη απόδοση μας, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις ορμόνες μας. Οι ορμόνες μπορούν να έχουν τόσο ευρεία επίδραση στην ικανότητα μας να εκτελούμε την καθημερινή μας ρουτίνα.

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας επηρεάζεται από ορμόνες: Ανοσία, γονιμότητα, ευεξία, ένα γενικό αίσθημα ευεξίας και το πιο σημαντικό εδώ, η απόδοση στον αθλητισμό.

Έτσι, χωρίς τουλάχιστον κάποια εξέταση, οι ορμόνες μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας όταν τίθενται υπό πίεση.

Πώς επηρεάζονται οι ορμόνες από την ποδηλασία;

Πολλοί πιστεύουν – σωστά – ότι το ποδήλατο είναι μια θεραπεία για το άγχος. Αλλά η άσκηση βάζει το σώμα σε άλλου είδους εντάσεις και επηρεάζει την παραγωγή ορμονών.

Μπορούμε να βιώσουμε την ένταση με διάφορους τρόπους, όπως η σωματική πράξη κατά την προπόνηση, ο ψυχικός αντίκτυπος της αντοχής σε έναν αγώνα και, φυσικά, ο αντίκτυπος της καθημερινής ζωής. Όταν ένα άτομο βιώνει στρες – είτε σωματικό, ψυχικό, αντιληπτό ή πραγματικό – το σώμα παράγει κορτιζόλη.

Στο πλαίσιο της ποδηλασίας, το επίπεδο της παραγόμενης κορτιζόλης θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες: Την τρέχουσα κατάσταση ευεξίας, την ενέργεια που ασκείται και το υπόλοιπο μεταξύ των προσπαθειών.

Η κορτιζόλη μας βοηθά σε όποια προπόνηση εκτελούμε, είτε πρόκειται για μια μεγάλη βόλτα αντοχής, μια απότομη, σκληρή ανάβαση, είτε μια διαλειμματική προπόνηση στο προπονητήριο.

Είναι πιθανό, ωστόσο, να παραχθεί υπερβολική κορτιζόλη και υπάρχουν 3 βασικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όταν ο στόχος είναι να διατηρηθούν καλά ισορροπημένες ορμόνες:

  • Το φορτίο,
  • Η διατροφή και
  • Η αποκατάσταση

Το άγχος μπορεί να συσσωρευτεί και όταν η κορτιζόλη παράγεται σε περίσσεια, το σώμα αναζητά τρόπους για να παράγει περισσότερη κορτιζόλη. Στην πραγματικότητα, το κλέβει από αλλού και εμποδίζει την παραγωγή άλλων ορμονών. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί μια ανισορροπία.

Χωρίς σωστή διατροφή και ξεκούραση ενσωματωμένη σε μια ρουτίνα προπόνησης, το σώμα ανταποκρίνεται είτε με αντίσταση στην κορτιζόλη είτε με εξάντληση κορτιζόλης και χαμηλής προγεστερόνης.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χαμηλές διαθέσεις και υψηλό άγχος, επηρεάζοντας την αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου και της μυϊκής ανάπτυξης. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τις περιόδους αυξάνοντας την ευαισθησία στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και τις ακανόνιστες περιόδους καθώς και τη μειωμένη γονιμότητα. Ουσιαστικά προκαλεί εξάντληση.

Τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε;

Πρώτον, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι κοιμόμαστε περισσότερες από 7 ώρες τη νύχτα και ακολουθούμε σταθερά μια καλή διατροφή.

Όσον αφορά τον έλεγχο των ορμονών και τον αντίκτυπό τους στην ποδηλασία, αυτό εξαρτάται από το άτομο. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο πρόγραμμα προπόνησης που να ταιριάζει σε όλους για τη βελτιστοποίηση των ορμονών σας και τον αντίκτυπό τους στην απόδοσή τους.

Μπορεί να μας βοηθήσει αν καταγράφουμε τυχόν σωματικά και ψυχικά συμπτώματα και αλλαγές σε μια περίοδο μερικών εβδομάδων ή μηνών παράλληλα με το πρόγραμμα προπόνησης μας. Έτσι θα μπορούμε να προσδιορίσουμε κάποια μοτίβα και ανάλογα να τροποποιήσουμε τις προπονήσεις μας.

Εάν είναι κάτι που μας απασχολεί ή ακόμα και μας ενδιαφέρει, μπορούμε να κάνουμε εξετάσεις αίματος, ειδικά για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο της προπονητικής μας ρουτίνας στις ορμόνες μας.

Επίλογος

Αυτή η σύντομη εικόνα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όταν θέλουμε να εξερευνήσουμε πώς οι ορμόνες θα επηρεάσουν την προπόνησή μας.

Εάν ασχολούμαστε σοβαρά με το άθλημα μας, τότε οι ορμόνες είναι ένα σημαντικό ζήτημα και θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. Μόνο έτσι θα μπορούμε να κατανοήσουμε περισσότερο το σώμα μας και να διασφαλίσουμε ότι θα αισθανόμαστε καλύτερα, ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση μιας επιπλέον ώρας ύπνου!

cyclonews.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *