Skip to content
Home | Fitness News | Easy Run: Η εύκολη αλλά απαραίτητη προπόνηση

Easy Run: Η εύκολη αλλά απαραίτητη προπόνηση

Οι εύκολες προπονήσεις, γνωστές ως «easy runs», τοποθετούνται σε προπονητική διαδικασία που καθορίζεται από το επίπεδο της προσπάθειας και όχι από έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Ο πρωταρχικός στόχος είναι ο αθλούμενος να τρέξει στο ιδανικό επίπεδο προσπάθειας. Για το λόγο αυτό, ο προπονητής δίνει ένα εύρος ρυθμού στον αθλούμενο.

Του Ζήση Πετσόπουλου (running coach adidas Runners Athens)

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα easy runs είναι μέρος ενός ολιστικού προπονητικού πλάνου, δημιουργείται το εξής ερώτημα. Θα πρέπει τα εύκολα τρεξίματα (easy runs) να γίνονται πιο γρήγορα καθώς βελτιώνεται η φυσική κατάσταση κάποιου;

Το θέμα είναι ότι το να γίνεις «πιο fit» είναι μια αρκετά ευρεία έννοια με γενικό και αόριστο νόημα. Μήπως εννοούμε ότι η αντοχή μας γίνεται καλύτερη; Ή μήπως ότι ο αγωνιστικός μας ρυθμός στα 5χλμ ή 10χλμ γίνεται καλύτερος;

Γενικά παρατηρούμε καλύτερη «φυσική κατάσταση» καθώς γινόματε ταχύτεροι ή καθώς τρέχουμε πιο άνετα απ’ ό,τι προηγουμένως στους διάφορους αγωνιστικούς ρυθμούς. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι αυτό δεν αντιστοιχεί πάντα στο ότι πρέπει να γινόμαστε γρηγορότεροι σε χαμηλότερες εντάσεις, όπως εκείνες των easy runs.

Επιπλέον, ο σκοπός ενός εύκολου τρεξίματος δεν είναι να πιέσουμε το σώμα μας να τρέξει στο ανώτατο επίπεδο ρυθμού που μπορεί να θεωρηθεί ως εύκολος. Δεν στοχεύουμε στη δημιουργία επιπρόσθετου stress στο σώμα μας, αλλά απεναντίας στην παροχή του ελάχιστου δυνατού ερεθίσματος, διευκολύνοντας παράλληλα την αποθεραπεία.

Ακόμη, ο ρυθμός ενός easy run, επηρεάζεται και από το αν το ΚΝΣ (Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) είναι κουρασμένο από μια πρόσφατη και επίπονη προπόνηση. Αυτό θα ωθούσε το ρυθμό στο να μειωθεί και το επίπεδο της προσπάθειας στο να αυξηθεί παρά το ήδη βελτιωμένο επίπεδο της φυσικής κατάστασης.

Επομένως, το να γίνεται σκόπιμη αύξηση του ρυθμού των easy run είναι λάθος. Το να τρέχει κανείς σε έναν άνετο ρυθμό και αυτός σταδιακά γίνεται ταχύτερος, είναι απολύτως λογικό. Όπως προαναφέρθηκε, το θέμα είναι στο επίπεδο της προσπάθειας, όχι στον ρυθμό. Οπότε, αν είναι η μέρα κάποιου να κάνει ένα εύκολο τρέξιμο, ας μην κοιτάξει τον ρυθμό στο ρολόι. Ας το κάνει 15 λεπτά μετά.

Πηγή: irunmag.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *