Skip to content
Home » News » Φτιάξε σπιτικούς ηλεκτρολύτες εύκολα με αυτές τις συνταγές

Φτιάξε σπιτικούς ηλεκτρολύτες εύκολα με αυτές τις συνταγές

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τη βασική λειτουργία του οργανισμού, όπως η διατήρηση της ηλεκτρικής ουδετερότητας στα κύτταρα, την ενέργεια για τη λειτουργία στα νεύρα και τους μυς.

Γράφει η  Χριστίνα Παπαδοπούλου-Φεσά, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Στρόβολος, Κύπρος

Το νάτριο και το κάλιο είναι οι πιο σημαντικοί ηλεκτρολύτες μαζί με το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το φώσφορο και το χλώριο. Τους ηλεκτρολύτες τους παίρνουμε από το φαγητό και τα υγρά. Όταν οι ηλεκτρολύτες έχουν ανισορροπία, οδηγούμαστε σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδά τους με δυσάρεστες, τις περισσότερες φορές, συνέπειες.

Τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών διαταράσσουν τις σωματικές λειτουργίες και μπορούν να οδηγήσουν σε κινδύνους ακόμη και απειλή για τη ζωή.

Πώς καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι ηλεκτρολύτες;

Όταν έχω:

  • Αίσθημα κόπωσης.
  • Μυϊκούς πόνους.
  • Κράμπες.
  • Ναυτίες και εμετούς.
  • Ταχυπαλμία ή αρρυθμία.
  • Φούσκωμα, δυσκοιλιότητα.

Πότε χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες;

  • Μετά από άθληση (πέραν της μίας ώρας).
  • Το καλοκαίρι, λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Σπιτικές συνταγές για αναπλήρωση ηλεκτρολυτών.

  • 500 ml φρέσκο χυμό φρούτων αναμεμιγμένο με 500 ml νερού και 0,5-1 g (⅛ κουταλάκι του γλυκού) αλάτι Ιμαλαΐων*.
  • 500 ml νερό καρύδας με ½ φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού και λίγο σιρόπι σφενδάμου και 0,5-1 g (⅛ κουτ. του γλυκού) αλάτι Ιμαλαΐων.
  • Χυμός από 2 κλωνάρια σέλερι, 1 πράσινο μήλο και χυμό ½ λεμονιού (τα βάζουμε όλα στον αποχυμωτή).

*Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων έχει ένα καλό ποσοστό ιχνοστοιχείων και μετάλλων

Πηγές:

Fluid Balance and Hydration Considerations for Women: Review and Future Directions, Gabrielle E W Giersch, Nisha Charkoudian, Rebecca L Stearns, Douglas J Casa, Sports Med. 2020 Feb;50(2):253-261. doi: 10.1007/s40279-019-01206-6.

Rehydration strategies–balancing substrate, fluid, and electrolyte provision, R Murray, Int J Sports Med. 1998 Jun; 19 Suppl 2:S133-5. doi: 10.1055/s-2007-971978.

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *