
Όποιοι ασχολούνται με την ποδηλασία, γνωρίζουν τον πόνο που μπορεί να προκληθεί μετά από αρκετές ώρες πάνω στη σέλα.
Αλλά χρησιμοποιώντας το προπονητήριο, μπορεί να παρουσιαστούν ανάλογες προκλήσεις ακόμη και για έμπειρους ποδηλάτες. Ας δούμε μερικές στρατηγικές που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τον πόνο στο κάτω μέρος, όταν χρησιμοποιούμε το προπονητήριο.
Γιατί ο πόνος είναι πιο συχνός στο προπονητήριο;
Η πιο συνηθισμένη αιτία ενόχλησης που σχετίζεται με τη σέλα κατά την χρήση του προπονητηρίου είναι το μούδιασμα. Το μούδιασμα είναι αποτέλεσμα της διακοπής της ροής του αίματος σε ορισμένους ιστούς. Συχνά προκύπτει από μια πιο επιθετική θέση οδήγησης, όπου καθόμαστε πιο μπροστά στο ποδήλατο.
Η επιθετική θέση είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στο σπίτι όταν δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ισορροπίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αυτή τη θέση.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι οι πληγές από τη σέλα. Εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της πίεσης του σώματός μας στη σέλα, της τριβής από το πετάλι και της συσσώρευσης υγρασίας από τον ιδρώτα. Η ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους τείνει να έχει ως αποτέλεσμα πιο μονότονες κινήσεις και παράγει περισσότερο ιδρώτα, καθώς συνήθως δεν υπάρχει αέρας για να δροσίσει τον ποδηλάτη, γεγονός που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για πληγές από τη σέλα.
Επιλέγουμε σωστά τη σέλα μας
Μια σέλα είναι ένα πολύ ατομικό πράγμα και η εύρεση της σωστής θα πρέπει να περιλαμβάνει αρκετές δοκιμές.
Η έρευνα δείχνει ότι οι στενές σέλες τείνουν να ασκούν μεγαλύτερη πίεση στην περιοχή του περινέου του αναβάτη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πιο εύκολα μούδιασμα. Εάν αισθανόμαστε μούδιασμα, η επιλογή μιας πιο φαρδιάς σέλας ή μιας σέλας με άνοιγμα, είναι πιθανό να βοηθήσει στη μείωση αυτού του προβλήματος.
Επίσης, εάν βρούμε μια σέλα με την οποία νιώθουμε πιο άνετα, θα μετακινούμαστε λιγότερο για να αποφύγουμε τον πόνο και θα μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερη δύναμη.
Καθόμαστε στα οστά της λεκάνης
Το λανθασμένο ύψος σέλας και το λάθος reach, δημιουργούν μια λάθος θέση οδήγησης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να κινούμαστε από τη μία πλευρά στην άλλη με κάθε πάτημα του πεντάλ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πληγών στη σέλα. Ένα σωστό bike fitting μπορεί να κάνει θαύματα για να το αποτρέψει αυτό.
Σημάδι μιας σωστής θέσης οδήγησης είναι όταν αισθανόμαστε την πίεση στα οστά που καθόμαστε, τα οποία είναι βασικά το κάτω μέρος της λεκάνης. Αυτό είναι το μέρος του σώματός μας στο οποίο θέλουμε να στηρίζουμε το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού μας βάρους.
Χρησιμοποιούμε ένα καλό ποδηλατικό σορτς
Οι περισσότεροι από εμάς, συνήθως χρησιμοποιούμε παλιά ποδηλατικά σορτσάκια για το προπονητήριο και κρατάμε τα πιο νέα για το δρόμο. Λάθος!
Η ποδηλασία στο προπονητήριο συνήθως οδηγεί σε πιο επαναλαμβανόμενο τρίξιμο και λιγότερα διαλείμματα ή αλλαγές στη θέση σε σύγκριση με την ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ποιοτικό σορτσάκι, με καλό μαξιλαράκι, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη του μουδιάσματος και της δυσφορίας.
Χρησιμοποιούμε κρέμα
Πολλοί ποδηλάτες αντιστέκονται στη χρήση κρέμας κατά της τριβής ως κάτι περιττό. Εάν δεν την χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε ποδήλατο, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι αυτές οι κρέμες αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό πάνω στο προπονητήριο.
Συχνά περιέχουν αντιβακτηριακά συστατικά και καταπραϋντικά συστατικά όπως αλόη βέρα, που βοηθούν στην άμβλυνση των πληγών από την σέλα.
Σηκωνόμαστε ορθοπέταλο
Σε τακτά διαστήματα πάνω στο προπονητήριο, μπορούμε να κάνουμε ορθοπέταλο για 30-60΄΄. Βοηθά στο να σπάει η μονοτονία και έτσι δίνουμε την ευκαιρία στο δέρμα μας να αεριστεί.
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι καλό να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι, εάν γενικά απέχουμε από το ποδήλατο, είναι σημαντικό να πάρουμε το χρόνο μας για να επιστρέψουμε.
Πηγή: cyclonews.gr