Skip to content
Home | Fitness News | Κάστανα: Θρεπτική αξία ανεκτίμητη με ιδιότητες έκπληξη!

Κάστανα: Θρεπτική αξία ανεκτίμητη με ιδιότητες έκπληξη!

Τα κάστανα εμφανίζονται με τα πρώτα κρύα και συμβολίζουν την έναρξη του χειμώνα. Οι καστανιές ευδοκιμούν σε δασικές εκτάσεις μεγάλου υψομέτρου με ελαφρώς κρύο και υγρό κλίμα.

Αν και θεωρείται ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών, η θρεπτική αξία των κάστανων είναι κοντά στη γλυκοπατάτα ή το καλαμπόκι και λιγότερο από εκείνη των ξηρών καρπών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, χαμηλή σε λιπαρά, αποτελεί εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, ενώ παρέχει πολύ λιγότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς.

Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, αν και η διατροφική τους σύνθεση είναι παρόμοια με εκείνη των αμυλούχων τροφίμων επειδή έχουν σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα. Περιέχουν βιταμίνες Β που τονώνουν και προστατεύουν το νευρικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οφέλη

Περιέχουν επίσης νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Με τις φυτικές ίνες, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, αλλά επίσης μας χορταίνουν και διατηρούν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έτσι ώστε να μην πεινάνε.

Η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του κάστανου αντιστοιχεί στην πρωτεΐνη αυγού και χωνεύεται εύκολα από το σώμα. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση RNA και την αντιγραφή του DNA, ενώ η επαρκής πρόσληψη τροφής κατά την περίοδο που οδηγεί στη σύλληψη και εγκυμοσύνη βοηθά στην πρόληψη βλάβης του εμβρυϊκού νευρικού σωλήνα.

Το κάστανο είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει βιταμίνη C και ακόμη και σε ποσότητα 12 γραμμαρίων ανά μερίδα 4 έως 5 μέτριων κάστανων, το οποίο είναι το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης. Εκτός από μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, τα κάστανα παρέχουν και άλλα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες.

Στην πραγματικότητα, τα κάστανα, μαζί με τα καρύδια και τα πεκάν, βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Δεν περιέχουν γλουτένη και επομένως είναι ιδανικές τροφές για να καλύψουν τις θερμιδικές ανάγκες των ατόμων με κοιλιοκάκη.

Πόσες θερμίδες έχουν τα κάστανα;

Σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα έχουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Αναλυτικά, τα καρύδια περιέχουν 646 kcal/100 g, φιστίκια 596 kcal/100 g, αμύγδαλα 591 kcal/100 g και, τέλος, κάστανα όπως αναφέρθηκε παραπάνω 213 kcal/100 gr.

Το γάλα αμυγδάλου (ή σόγιας) με κάστανα είναι από τις καλύτερες επιλογές για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Επειδή είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μέταλλα και φυτικές ορμόνες, ανακουφίζει από τις κλιμακτηρικές διαταραχές και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

Βράσιμο και καθάρισμα

Για πόση ώρα βράζουμε τα κάστανα; Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χρειάζονται 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Καλύψτε το μπόλ με τα κάστανα με μια πετσέτα και αφήστε το για 10 λεπτά. Το μυστικό για το ξεφλούδισμα  είναι να καθαρίσετε τα μαγειρεμένα κάστανα ενώ είναι ακόμα ζεστά. Όταν κρυώσουν, είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν.

Πηγή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *